Мандатността на кметовете ще сложи край на феодализма, а въпрос на

...
Мандатността на кметовете ще сложи край на феодализма, а въпрос на
Коментари Харесай

Никола Минчев: Ще се дискутира колко да са мандатите на кметовете

Мандатността на кметовете ще постави край на феодализма, а въпрос на полемика е дали да бъде 2 или 3 мандата. Това сподели пред bTV депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.

Изненадващо обединението предложи кметовете на общините да бъдат лимитирани с два мандата, а това се разписа в препоръчаните от тях промени в конституцията.   

С отварянето на главния закон пък да се разпише и националният празник да е Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност да стане народен празник, а не сегашният 3 март. " Националният празник е непосредствен до мозъка и сърцето на всеки българин. В момента уредбата на националните празници е в Кодекса на труда и не е съществено ", изясни Минчев. Преди девет месеца това предложение имаха и от ГЕРБ, само че тогава Промяната гласоподава " въздържал се ". Тогавашният началник на парламентарната група - Андрей Гюров пък гласоподава " за ", припомня " 24 часа ".

Това съгласно Минчев било знак, че са подготвени за тази смяна след време. " В 47-мия парламент, когато ГЕРБ предложиха това да стане с изменение на кодекса на труда, това стана без да се получи задоволително необятен обществен спор. С това, че го анонсирахме през вчерашния ден, към този момент се вижда, че става част от обществената тематика. Със сигурност ще стане както на институционално равнище, по този начин и на публично. Темата се подвига ", изясни зам.-председателят на Народното събрание. Възможно било да има и референдум по тематиката. Колегите от Има Такъв Народ са подели тази самодейност, може би ще я доведат до дъно. Единственото, което ми се коства по-сложно откъм референдум е, че има няколко дати, които биха могли да бъдат почтени да бъдат народен празник, до момента в който в един референдум въпросите се задават с " да " и " не ", сподели Минчев.

Последното постоянно държавно управление да става служебно е друга концепция. " В последните две - три години видяхме, че служебното държавно управление се трансформира в инструмент на президента да концентрира държавната власт съвсем напълно в себе си, което опонира на конституцията ", сподели още Минчев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР